מוניזם (ביוונית: μόνος, "מונוס" - יחיד) היא השקפה פילוסופית הטוענת שמאחורי ריבוי הדברים שסביבנו מסתתר עיקרון אחד: גורם יחיד בלתי משתנה ובלתי ניתן לחלוקה שאחראי למופעים השונים שבטבע ומסביר אותם. תפיסה זו עומדת בניגוד לדואליזם ולפלורליזם שמניחים שבבסיס ההוויה מצוי ניגוד וריבוי. בתאולוגיה משמעות המוניזם הוא אמונה באל אחד.
אני בעד המוניזם. אפשר להתענג על הריבוי - הוא קיים במה שנגלה לעיין. אבל האמת הבסיסית, האחדות - נסתרת, אך ניתנת לגילוי. על כך מבוסס המדע הבסיסי כולו.
גילוי וחקר ריבוי התופעות והמופעים משמח פעמיים:
פעם אחת בחדוות גילויו של עוד פן מפניו הרבים של הריבוי, ופעם שניה בקסם, שאינו בא בלי מאמץ, של הבנת האחדות שמסתתרת מאחוריו.
או במילותיו של אלברט איינשטיין:
"החוויה היפה ביותר שיכולים אנו לחוות היא המסתורי. זה רגש היסוד העומד בערש האמנות והמדע האמיתיים. מי שאינו מכירו ואינו יכול עוד להשתאות ולהשתומם הוא בחינת מת שעיניו כבויות."
...
"לי די במסתורין של נצחיות החיים, במודעות למבנה המופלא של היש והצצה אליו וכן בחתירה הבלתי נלאית לתפוס חלק, ויהיה זעיר ככל שיהיה, מהתבונה המתגלית בטבע"
ואוסיף עוד, מבלי לבסס: ה"תבונה" שבטבע, וחוקיו האוניברסליים שמהם נגזרים כל פניו של אותו ריבוי תופעות היא בלתי נמנעת ומחוייבת לוגית. לא ניתן שיהיה אחרת. או במילים אחרות, "אלוהים", או חוקי הטבע, הם טאוטולוגיה, הם הדרך היחידה בה יכול העולם להתקיים כפי שאנו רואים אותו.
Comments